Hlavní stránka
Škola
Doprava
Táboření a kluby
Reportáže
Fotografie
Témata
Ostatní
Rozcestník
Ke stažení
Sázky
Návštěvní kniha
Kalendář
Kontakt
Home
Česká verze. English version. Российская версия.
Deutsche Version. Wersja polska.
Jméno:
Heslo:

Nová témata:

Manská elektrická dráha
Snaefellská horská dráha
Úzkokolejka na pile ve Výprachticích
Železniční trať San Salvador – Santa Tecla
Železniční trať San Salvador – Ahuachapán – San Jeronimo
Mezinárodní dráhy Střední Ameriky
Železniční trať Cutuco – San Salvador
Fosfátová drážka na Nauru
Salvádorská dráha
Pozorovatelna civilní obrany nad továrnou Mora
Fotka

Druhý impaktový článek


29. 8. 2018
Podstatným úspěchem i zadostiučiněním po téměř tříleté práci na srovnání výsledků z pasivního vzorkování organických polutantů na stanicích napříč celým Českem bylo přijetí druhého impaktového článku, jehož tvorbu jsem vedl, do prestižního amerického časopisu Environmental Science & Technology.

Článek Characterizing Spatial Diversity of Passive Sampling Sites for Measuring Levels and Trends of Semivolatile Organic Chemicals jsme sepsali v týmu společně s profesory Martinem Scheringerem a Janou Klánovou, kteří mě (jakožto doktoranda), vedli na cestě k publikování vědecké práce, kolegy doktory Petrou Přibylovou a Petrem Kukučkou, kteří byli zodpovědni za samotné vzorkování a laboratorní analýzu polyuretanových adsorpčních disků, doktorem Milanem Váňou z observatoře v Košeticích, který zastupoval spolupracující Český hydrometeorologický ústav provádějící vzorkování v terénu, analytičkou dat doktorkou Janou Borůvkovou a kolegy doktory Lisou Melymuk a Ondřejem Sáňkou, kteří mně výrazně pomohli s interpretací naměřených hladin a trendů znečišťujících látek.

Článek vyšel v 18. čísle 52. ročníku odborného časopisu Environmental Science & Technology, který vydává Americká chemická společnost (American Chemical Society). Oficiálním datem je 14. srpen 2018.
Článek vyšel v 18. čísle 52. ročníku odborného časopisu Environmental Science & Technology, který vydává Americká chemická společnost (American Chemical Society). Oficiálním datem je 14. srpen 2018.

Zaměřili jsme se na dlouhodobý monitoring (od roku 2003) polychlorovaných bifenylů (PCBs), používaných v ČSSR do roku 1986 jako barviva, lubrikanty, chladiva a plniva v technické praxi, organochlorových pesticidů (OCPs), rovněž již desítky let zakázaných, avšak stále přetrvávajících v prostředí a polyaromatických uhlovodíků (PAHs), které se sice rozkládají v prostředí podstatně rychleji, za to však stále dochází k jejich uvolňování při nedokonalém spalování v kotlech, ale také spalovacích motorech dopravních prostředků.

Mimo víceméně očekávané výsledky, potvrzující, že hladiny PCBs a OCPs pomalu ale setrvale klesají (a nebezpečné znečišťující látky tedy mizí z prostředí), zatímco koncentrace polyaromátů přinejlepším stagnují, jsme se zaměřili hlavně na vysvětlení rozdílů v rámci relativně malého českého území. Cílem bylo odhalení vzorců distribuce, které překvapivě ukazují, že tam, kde je znečištění nejmenší (Šumava, jih republiky) navíc nadále klesá, naopak v oblastech více zatížených (střední pás od Děčína přes Prahu po Beskydy) dochází dokonce k nárůstu koncentrace polyaromátů (a hexachlorobenzenu).

Podrobná analýza a vysvětlení pozorovaných jevů jsou součástí plného textu práce, který je dostupný na webu ACS zde: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.8b03414.


Související články:
Můj první impaktový článek
Článek:
Můj první impaktový článek
11. 5. 2015

Zpět

Komentáře:

Jméno autora:
Email (nebude zveřejněn):
Komentář:
Sem napiš slovo Adamov:




Stránka:

Náhodné foto:

Náhodné foto.


Místo: Adamov (CZ).

Datum: 14. 8. 2002

Poslední komentáře:

Autor: Lukáš Krejčí
Text: Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je možné použít některou z Vašich fotografií ke své diplomové práci.
S pozdravem
Krejčí
Číst

Autor: Pavel Danek
Text: Leodegard Danek ( Mlynar v Arnostove) by muj dedecek.
Číst

Autor: Ladislav Brabec
Text: Díky Franto za reakci.
Jsem v kontaktu s Pavlem Kŕivánkem, oba jsme v Praze, toho také pamatuješ? Jinak o nikom nevím.

Číst

Autor: JzA
Text: Pokud to bude vhodné vzhledem k tématu, určitě se dřív nebo později dočkáte.
Číst

Autor: Bill
Text: Budou zas nějaké urbexové akty? Málokdo rozumí ženské kráse jako vy.
Číst