Hlavní stránka
Škola
Doprava
Táboření a kluby
Reportáže
Fotografie
Témata
Ostatní
Rozcestník
Ke stažení
Sázky
Návštěvní kniha
Kalendář
Kontakt
Home
Česká verze. English version. Российская версия.
Deutsche Version. Wersja polska.
Jméno:
Heslo:

Nová témata:

Úzkokolejka lomu Stöffel v Enspelu
Manská elektrická dráha
Snaefellská horská dráha
Úzkokolejka na pile ve Výprachticích
Železniční trať San Salvador – Santa Tecla
Železniční trať San Salvador – Ahuachapán – San Jeronimo
Mezinárodní dráhy Střední Ameriky
Železniční trať Cutuco – San Salvador
Fosfátová drážka na Nauru
Salvádorská dráha
Fotka

Vyhodnocení GMP I


1. 3. 2013
Na počátku března jsme na Institutu biostatistiky a analýz (IBA) Masarykovy univerzity dokončili první vyhodnocení koncentrací persistentních organických polutantů v ovzduší na celém světě měřených v rámci Globálního monitorovacího plánu (GMP). Statistiky byly počítány na datech ze vzorků naměřených na několika stovkách lokalitách po celém světě a vůbec poprvé se tak podařilo opravdu globálně odhadnout koncentrační úrovně nebezpečných látek, které se často pohybují v atmosféře tisíce kilometrů daleko od svých zdrojů.

Od roku 2004 je v platnosti mezinárodní Stockholmská úmluva, která zakazuje nebo velmi podstatně omezuje výrobu a použití perzistentních organických polutantů - tedy sloučenin na bázi uhlíku, jejichž doba setrvání v prostředí (než se rozloží) je velmi dlouhá (řádově až desítky let). Státy, které se staly signatáři smlouvy, se zavázaly vyloučit nebo výjímečně přísně kontrolovat užití skupiny látek, která v současnosti zahrnuje 22 generických sloučenin a celkově několik stovek jejich kongenerů, zejména polychlorovaných bifenylů a organochlorových pesticidů jako jsou známé DDT nebo Lindan. K nim bývají často přiřazovány také polyaromatické uhlovodíky jako naftalen nebo anthracen, podobné svým chováním v přírodě.

Jako nástroj pro přehled o dodržování úmluvy byl ustaven Globální monitorovací plán (GMP) coby platforma tvořená především metodikou monitoringu persistentních organických polutantů v ovzduší a strukturou pěti regionálních center pro sběr dat, která jsou následně v pětiletých cyklech zveřejňována. Právě datová sada z vůbec prvního pětiletého období posloužila jako podklad pro závěrečné vyhodnocení etapy, které jsme na IBA vytvářeli.

Analýza zahrnuje výsledky z pasivních a aktivních vzorkovačů vzduchu za období 2003-2008 získané z původní tabulky obsahující celkem 120272 řádků, s nimiž jsem zprvu zápasil a později se již spíše bavil v prostředí statistického programovacího jazyka R. Samotné výsledky analýz tvořené odhady koncentrací a jejich vývoje v čase budou publikovány později na odborné platformě a věřím, že nebudou mít problém si najít své publikum. Mezitím pokračujeme ve vyhodnocování dalších matric mimo vzduchu, se kterými se v GMP počítalo (aktuálně lidské tkáně).

Související články:
Charta země
Článek:
Charta země
6. 10. 2011
Téma:
Environment
Životní prostředí, nazývané někdy environment je jednou z mých základních specializací. Smozřejmě nikoliv ve smyslu pouhé přírody jako takové a už vůbec ne bez…

Zpět

Komentáře:

Jméno autora:
Email (nebude zveřejněn):
Komentář:
Sem napiš slovo Adamov:




Stránka:

Náhodné foto:

Náhodné foto.


Místo: Brno (CZ).

Datum: 4. 5. 2006

Poslední komentáře:

Autor: Lukáš Krejčí
Text: Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je možné použít některou z Vašich fotografií ke své diplomové práci.
S pozdravem
Krejčí
Číst

Autor: Pavel Danek
Text: Leodegard Danek ( Mlynar v Arnostove) by muj dedecek.
Číst

Autor: Ladislav Brabec
Text: Díky Franto za reakci.
Jsem v kontaktu s Pavlem Kŕivánkem, oba jsme v Praze, toho také pamatuješ? Jinak o nikom nevím.

Číst

Autor: JzA
Text: Pokud to bude vhodné vzhledem k tématu, určitě se dřív nebo později dočkáte.
Číst

Autor: Bill
Text: Budou zas nějaké urbexové akty? Málokdo rozumí ženské kráse jako vy.
Číst