Hlavní stránka
Škola
Doprava
Táboření a kluby
Reportáže
Fotografie
Témata
Ostatní
Rozcestník
Ke stažení
Sázky
Návštěvní kniha
Kalendář
Kontakt
Home
Česká verze. English version. Российская версия.
Deutsche Version. Wersja polska.
Jméno:
Heslo:

Nová témata:

Úzkokolejka lomu Stöffel v Enspelu
Manská elektrická dráha
Snaefellská horská dráha
Úzkokolejka na pile ve Výprachticích
Železniční trať San Salvador – Santa Tecla
Železniční trať San Salvador – Ahuachapán – San Jeronimo
Mezinárodní dráhy Střední Ameriky
Železniční trať Cutuco – San Salvador
Fosfátová drážka na Nauru
Salvádorská dráha
Fotka

Harpagon


1. 3. 2012
Tentokrát jsme vyrazili za kulturou docela daleko. Důvody byly ale docela přízemní. kamarád Svišť se stěhuje do Brna a potřeboval převézt hromadu nábytku, proto jsme s Renčou a Vojtou spojili příjemné s užitečným - konkrétně jsem se učil řídit dodávku, navštívili jsme představení Lakomec hořického studentského spolku Kandrdas a zbytek noci strávili stěhováním stolů, postelí a skříní. „Road movie“ k pohledání.

Představení Harpagon divadelního spolku Kandrdas. Nádherné obstarožní auto značky Fiat Ducato s plísní nad hlavou řidiče, dvacetiletým spokojeně bublajícím motorem, vlastní duší (a nemyslím duši nafukovcí) a přezdívkou Xenofob (jak jsme se dozvěděli od majitele, je „velké a bílé“) nám zapůjčil ex-spolužák Ondra Hrejsemnou v rámci carsharingu pod křídly obecně prospěšné společnosti Christiania (zasloužila by si nejméně jeden vlastní dlouhý článek, ale nemůžu ho napsat, dokud se o příjemně tajemné a zvláštní Christianii sám víc nedozvím). Po absolvování povinného zaškolení (asi 10 minut) došlo na Ondrova slova: během pěti minut už člověk nabyl dojmu, že řízení zvládá a že by s tímhle tankem chtěl procestovat půlku světa.

Představení Harpagon divadelního spolku Kandrdas. Následujícího dne, po necelých třech hodinách cesty, jsme právě stihli začátek premiéry 344 let staré divadelní hry Lakomec. Přes rozporuplná očekávání jsem po jejím skončení musel konstatovat, že Molière se nejen v hrobě neobrací, ale že by s touhle partou studentů z Gymnázia, střední odborné školy, středního odborného učiliště a vyšší odborné školy Hořice musel být vyloženě spokojen. Nejspíš by se mu líbily i poněkud tendenční fórky, které pro pobavení (a ono se opravdu bavilo!) publika do hry vpašoval její režisér (kdo je ale režisérem? Web i program mlčí…) a které jsem považoval za největší slabinu představení. Není ale divu - divák na začátku 21. století od klasické hry přecejenom očekává trošku více umělecké vážnosti než do ní možná vepsal autor, jehož přednostní snahou bylo publikum bavit. Vtípky, které mně připadaly poněkud plytké, tak vlastně lépe než po staletí neměnné dialogy vystihly pravou podstatu hry.

Představení Harpagon divadelního spolku Kandrdas. Distribuce herecké zdatnosti odpovídala tomu, jak si lze představovat gymnaziální divadelní spolek. Příjemně překvapily významně nadprůměrné výkony Kleanta (Martin Tulka) a samotného Hrapagona (Martin Svatoň), jejichž role dokázaly místy diváka vtáhnout do děje bezezbytku a rozdíl oproti profesionálům nebyl takřka znatelný. Ani zbývající mužské role nebyly souboru Kandrdas k ostudě. Jisté výtky by kritika mohla mít vůči představitelkám ženských rolí, které souhrnně nedaly na jevišti kulurního domu Koruna dostatečně vyniknout svým hlasovým projevům. Jistě ale bude ještě dost příležitostí k dalšímu pilování.

Představení Harpagon divadelního spolku Kandrdas.Příjemným faktem bylo subjektivně pro mě, že tři z osmi mužských postav představovali odrostlí klubaři z klubů Bobří stopy našeho Sdružení přátel Jaroslava Foglara, kteří v uplynulé dekádě patřili pod mou stovkařskou správu. Je vidět, že z klubů vychází schopní kluci!

Zbytek večera patřil už pouze prozaické činnosti - stěhování nábytku a točení volantem. Za zpestření ještě děkujeme Hamaki, která nás (kupodivu nikoliv doma, ale u sousedů) nakrmila a Dudle, Evči a Láďovi, kteří nás zatáhli do zakouřeného sice, ale přesto příjemného baru, kde jsme před půlnocí vzpomněli na mladá léta nad Orlicí.

Související články:
Téma:
Kultura
Kulturní akce v nejširším slova smyslu, počínaje divadlem a konče odbornými setkáními a přednáškami, hraničícími s tématem Věda a vzdělávání.…

Zpět

Komentáře:

Jméno autora:
Email (nebude zveřejněn):
Komentář:
Sem napiš slovo Adamov:


Autor: Svišť №2Čas: 20. 3. 2012, 19:13
Hmm, to jsou mi ale tendence na Moravě!

Autor: JzAČas: 20. 3. 2012, 0:46
Tohle byl zase můj tendenční vtípek. Sousedi holt zní prostě lépe.

Autor: Svišť №2Čas: 19. 3. 2012, 21:11
Tendeční vtípky? To ještě probereme! Děkuji za nábytek. Mimochodem občerstvení proběhlo u tety.

Autor: KandrdasČas: 19. 3. 2012, 21:9
Konečně nějaká záporná kritika. Děkujeme!



Stránka:

Náhodné foto:

Náhodné foto.


Místo: Hněvčeves (CZ).

Datum: 5. 12. 2004

Poslední komentáře:

Autor: Lukáš Krejčí
Text: Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je možné použít některou z Vašich fotografií ke své diplomové práci.
S pozdravem
Krejčí
Číst

Autor: Pavel Danek
Text: Leodegard Danek ( Mlynar v Arnostove) by muj dedecek.
Číst

Autor: Ladislav Brabec
Text: Díky Franto za reakci.
Jsem v kontaktu s Pavlem Kŕivánkem, oba jsme v Praze, toho také pamatuješ? Jinak o nikom nevím.

Číst

Autor: JzA
Text: Pokud to bude vhodné vzhledem k tématu, určitě se dřív nebo později dočkáte.
Číst

Autor: Bill
Text: Budou zas nějaké urbexové akty? Málokdo rozumí ženské kráse jako vy.
Číst