Hlavní stránka
Škola
Doprava
Táboření a kluby
Reportáže
Fotografie
Témata
Ostatní
Rozcestník
Ke stažení
Sázky
Návštěvní kniha
Kalendář
Kontakt
Home
Česká verze. English version. Российская версия.
Deutsche Version. Wersja polska.
Jméno:
Heslo:

Nová témata:

Manská elektrická dráha
Snaefellská horská dráha
Úzkokolejka na pile ve Výprachticích
Železniční trať San Salvador – Santa Tecla
Železniční trať San Salvador – Ahuachapán – San Jeronimo
Mezinárodní dráhy Střední Ameriky
Železniční trať Cutuco – San Salvador
Fosfátová drážka na Nauru
Salvádorská dráha
Pozorovatelna civilní obrany nad továrnou Mora
Fotka

10. výroční oheň Modrého Mauritia


9. 11. 2018
Uplynulo už stěží uvěřitelných 10 let od chvíle, kdy na troskách 310. KBS Havířovská dvojka vyrostl jeden z nejslavnějších a nejlepších klubů Bobří stopy: 354. KBS Modrý mauritius. Na pozvání úplné sestavy klubu, tedy Sovy, Romaina, Bobra a Adama Křičícího orla jsme se vydali v pátek 9. listopadu netradičním směrem - totiž na jih - abychom oslavili toto výjímečné výročí.

A výjímečné bylo nejen svoji kulatou číslovkou. Po dlouhé době jsme zavítali opět na Pálavu, do kraje který jsem poznal v nejútlejším věku s rodiči na akcích ČSOP, tentokrát však nikoliv prozářeného sluncem rozpalujícím vápencové skalky, ale potemnělého a chladného. Snad abych nelitoval, že jsem si s sbeou vzal foťák, ale zapomněl do něj baterii…

Počasí se na 10. výročí Modrého Mauritia neslo v jemně depresivním tónu. Nikoli však atmosféra - u večerního táboráku jsme se smáli bez přestávky skoro 4 hodiny.
Počasí se na 10. výročí Modrého Mauritia neslo v jemně depresivním tónu. Nikoli však atmosféra - u večerního táboráku jsme se smáli bez přestávky skoro 4 hodiny.

Do Dolních Věstonic jsme přijeli společně s Plzeňáky Iličem a Hruškou již hodně dlouho po setmění, abychom následující hodinu a půl strávili pěším přesunem tmou přes Pavlov až k vinařskému domku a skautské klubovně nad Klentnicí. Působivé místo na vinicích nás přivítalo svojí neobvyklou, takřka středomořskou atmosférou, az to Sova nás po chvíli vyhnal do terénu, hledat šifry a luštit zprávy takřka do půlnoci. Sebekriticky musím uznat, že jsem luštění klíčové zprávy po třech hodinách stejně jako Hruška vzdal, nicméně Ilič slavil spektakulární úspěch a naleznuv zprávu u rozcestníku Nad schody, se dostal do bodového vedení, z něhož už se nám jej sesadit nepodařilo.

Sobota patřila výpravě na jezera, předtím jsme museli ale podobni Turkům dobývajícím Konstantinopol přenést svoje bárky na zádech soutěskou přes sedlo do Horních Věstonic, kde nás při pokusu o nalodění přistihl jeden z ochránců přírody (pořád jsou tu!) a přímo ze svého vozu nám plavbu na ostrov (jenž se mezitím stal i s celou prostřední nádraží rezervací Natura 2000) zakázal. Přít se s motorizovaným ochranářem nemělo smysl, proto jsme sice suší, ale jako zmoklí psi nafukovací lodě zase splaskli a zamířili jsme aspoň na dolní nádrž, která je sice hnusná, ale aspoň není chráněná. Kostel sv. Linharta na ostrově, který zbyl z vesničky Mušova, jsme tak tentokrát nedobyli.

O zábavu byla ale přesto postaráno, když jsme si na rozbouřené hladině dolní nádrže dali v ledovém větru divoké závody lodí. Při soutěžení, kdo bude první v Pavlově, jsme se konečně podívali k jednomu ze soliterních velikánů - dubů, které i po třiceti letech od napuštění stojí uprostřed vodní plochy a nabízejí příjemné zázemí pro spočinutí i lov vodnímu ptactvu.

Vrcholem víkendu pak byl samotný výroční oheň, který na plácku před klubovnou chystali kluci z Mauritia už od pátečního rána. Ačkoliv program nebyl zvlášť nabitý, získali jsme za odměnu malované placky a při čtení klubovní kroniky jsme se zasmáli tak, jako už dlouho ne. Jem si jistý, že to byla nejvtipnější a nejrozesmátější událost roku 2018 - ze čtyřhodinové jízdy při čtení Sovových zápisů, Romainových komentářů, Bobrova uvádění na pravou míru a Adamových poznámek mě od smníchu až do rána bolelo břicho.

A snad proto, aby žádné z okolních vesnic nezůstala stranou, v neděli dopoledne jsme uklidili a vydali se na autobus pěšky přes Klentnici do Perné. Tak zase za 10 let kluci!


Související články:
Téma:
Kostel sv. Linharta v Mušově
Kostel svatého Linharta (též kostel svatého Leonarda) je novogotický odsvěcený chrám na ostrově ve Věstonické nádrži (prostřední ze trojice nádrží …
Kryt na Stolové hoře

Warning: Division by zero in /data/web/virtuals/99116/virtual/www/domains/jza.smerem.cz/dalsiclanky.php on line 129
Téma:
Klentnice
leží v v ORP v nadmořské výšce m. V roce zde žilo obyvatel. má katastrální území o rozloze ha.Prameny: Regionální informační servis, dostupné z …
27. Oroheň
Článek:
27. Oroheň
27. 9. 2018

Zpět

Komentáře:

Jméno autora:
Email (nebude zveřejněn):
Komentář:
Sem napiš slovo Adamov:




Stránka:

Náhodné foto:

Náhodné foto.


Místo: ().

Datum: . .

Poslední komentáře:

Autor: Lukáš Krejčí
Text: Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je možné použít některou z Vašich fotografií ke své diplomové práci.
S pozdravem
Krejčí
Číst

Autor: Pavel Danek
Text: Leodegard Danek ( Mlynar v Arnostove) by muj dedecek.
Číst

Autor: Ladislav Brabec
Text: Díky Franto za reakci.
Jsem v kontaktu s Pavlem Kŕivánkem, oba jsme v Praze, toho také pamatuješ? Jinak o nikom nevím.

Číst

Autor: JzA
Text: Pokud to bude vhodné vzhledem k tématu, určitě se dřív nebo později dočkáte.
Číst

Autor: Bill
Text: Budou zas nějaké urbexové akty? Málokdo rozumí ženské kráse jako vy.
Číst