Hlavní stránka
Škola
Doprava
Táboření a kluby
Reportáže
Fotografie
Témata
Ostatní
Rozcestník
Ke stažení
Sázky
Návštěvní kniha
Kalendář
Kontakt
Home
Česká verze. English version. Российская версия.
Deutsche Version. Wersja polska.
Jméno:
Heslo:

Nová témata:

Manská elektrická dráha
Snaefellská horská dráha
Úzkokolejka na pile ve Výprachticích
Železniční trať San Salvador – Santa Tecla
Železniční trať San Salvador – Ahuachapán – San Jeronimo
Mezinárodní dráhy Střední Ameriky
Železniční trať Cutuco – San Salvador
Fosfátová drážka na Nauru
Salvádorská dráha
Pozorovatelna civilní obrany nad továrnou Mora
Fotka

Zóna nad Biskupówem


10. 3. 2013
Po jednom z pracovních víkendů na Muně jsme se s ¥ rozhodli strávit ještě nějaký čas v okolí a zamířili jsme na průzkum několka průmyslově - železničních zajímavostí do polských Sudet. Nejzajímavějším místem byla tajemná Zóna nad Biskupówem.

Přestože na Munu jezdím do roka téměř dvacetkrát, okolí naší základny znám minimálně - veškerý čas totiž strávíme vždy prací. Počátkem března jsme se proto s kamarádem ¥ rozhodli tento trend porušit a vyrazit na malou pátrací a objevnou akci. Příležitost to byla unikátní, zejména proto, že ¥ půjčil z rodinné sbírky jeden z klenotů - Fiat 127. Designově je téměř shodný s licenčním Fiatem Polskim, proto jsme v zemi našich severních sousedů byli paradoxně mnohem méně nápadní než doma a mohli jsme nerušeně zamířit na průzkum několika průmyslových zajímavostí.

Zobrazit železniční tratě Skrýt železniční tratě
Tmavší barvou je vyznačena železniční trať Nowy Świętów - Sławniowice, světlejší vlečka do lomů a cihelen nad Biskupówem.
Zobrazit představu Skrýt představu
Bez dokonalé představivosti se železniční archeolog neobejde. Železniční trať č. 251: Nowy Świętów - Sławniowice Nyskie.

Jednou z nich bylo zvláštní strmé potrubí, podcházející pod peážní železniční tratí č. 292 a následně šplhající do kopce nad městem Głuchołazy. Potrubí je dobře vidět z vlaku a tak, protože Głuchołazy mě vzrušují od roku 2005, kdy jsem je poprvé navštívil, jsem roky přemýšlel, k čemu vlastně slouží. Dokonce jsem si vymyslel teorii, že jde o (možná dokonce přečerpávací) vodní elektrárnu, podobnou, jakou jsem viděl u Hamrštejna v severních Čechách nebo na Теребле-Ріцьке na Zakarpatí. Skutečnost byla o něco fádnější, přesto měla procházka po betonových schodech nádech technické romantiky.

Výpravčí má v budově stále službu a přiznávám, že bych v příštím životě chtěl klidně být na jeho místě. Zatím totiž můžeme paczkówské nádraží označit za místo, kde se zastavil čas (ve 20:22).
Výpravčí má v budově stále službu a přiznávám, že bych v příštím životě chtěl klidně být na jeho místě. Zatím totiž můžeme paczkówské nádraží označit za místo, kde se zastavil čas (ve 20:22).

Nejzajímavější byla ale návštěva ponurého území - někdejšího komplexu lomů a cihelen nad Biskupówem připomínajícího Zónu z knihy o Stalkerovi. Les kryje mimo jiné vlečku navazující na dnes již zrušenou dráhu, kterou postupně na několikrát s kamarády propátrávám a o které ještě v budoucnu přinesu další reportáž. Pokud bych měl stroj času, určitě bych jednu cestu věnoval na svezení parním vláčkem ze sudetsky horských Sławniowic dolů do polské nížiny. Pamětníci vypráví, že vlak se šinul krajinou tak pomalu, že jej bylo možné doběhnout pěšky.

Závěr patří nádraží v Paczkówě, zvaném polské Carcassone. Město nedaleké českého Javorníka stojí za návštěvu samo o sobě a to i přes skutečnost, že vlakem se do něj nesjpíš nedostanete. Osobní doprava na jinak frekventované Podsudetské magistrále byla v tomto úseku zastavena před několika lety a její obnovení se stále odkládá.

Podrobná prohlídka sudetkých technických skvostů i poloskvostů je v obrazové galerii s popisky zde.

Související články:
Sám na Muně
Článek:
Sám na Muně
14. 5. 2011
Téma:
Polsko
Nejen rovinatý severní soused naší země. Polsko mně učarovalo především svým podhorským jihem.…
Téma:
Sudety
Zádumčivá oblast česko-polsko-německého příhraničí a několik enkláv dále od hranic patří mezi má nejoblíbenější místa na celém světě. Tudy kráčela bezpočtukrát…

Zpět

Komentáře:

Jméno autora:
Email (nebude zveřejněn):
Komentář:
Sem napiš slovo Adamov:




Stránka:

Náhodné foto:

Náhodné foto.


Místo: Domašov nad Bystřicí (CZ).

Datum: . .

Poslední komentáře:

Autor: Lukáš Krejčí
Text: Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je možné použít některou z Vašich fotografií ke své diplomové práci.
S pozdravem
Krejčí
Číst

Autor: Pavel Danek
Text: Leodegard Danek ( Mlynar v Arnostove) by muj dedecek.
Číst

Autor: Ladislav Brabec
Text: Díky Franto za reakci.
Jsem v kontaktu s Pavlem Kŕivánkem, oba jsme v Praze, toho také pamatuješ? Jinak o nikom nevím.

Číst

Autor: JzA
Text: Pokud to bude vhodné vzhledem k tématu, určitě se dřív nebo později dočkáte.
Číst

Autor: Bill
Text: Budou zas nějaké urbexové akty? Málokdo rozumí ženské kráse jako vy.
Číst